Egyéb ösztöndíjak

Az SZTE sok más magyar egyetemnél tágabb kapcsolatrendszerrel rendelkezik a frankofónia világában, és ez a hallgatóinkat is segíti. Néhány példa és lehetőség:

Agence Universitaire de la Francophonie

Az SZTE 2006 óta tagja a leginkább AUF néven ismert felsőoktatási szövetségnek, melynek az öt kontinensről több mint 800 egyetem és kutatóintézet tagja. Hallgatóink elsősorban mesterszakos és doktori tanulmányaik során tudják igénybe venni az AUF által kínált ösztöndíjakat és képzéseket, de egyes lehetőségek már a BA során is nyitva állnak.

Az AUF szegedi egyetemi képzéstámogató központja (CRU, Szeged, Dugonics tér 2.) ingyenes on-line hozzáférést biztosít a frankofón országok és nemzetközi szervezetek több szolgáltatásához és kiadványához.

Minden év tavaszán Bukarestben kerül megrendezésre a közép- és kelet európai frankofón ifjúsági fesztivál, amely egyedülálló lehetőséget biztosít más országok francia szakos vagy egyszerűen a francia nyelvet kedvelő egyetemistáival való találkozásra. Az AUF anyagi támogatást nyújt a részvételhez.

Az utóbbi években több szegedi egyetemista is az AUF ösztöndíjával végezte el a Sorbonne franciatanári mesterképzését.

Doktorjelöltek számára ideális kutatási lehetőséget biztosít a Ionescu-ösztöndíj.

Bővebb információk kérhetők Szász Gézától, illetve elérhetők az alábbi linken:

A Francia Köztársaság ösztöndíjai

A francia állami ösztöndíj-ügynökség, a CampusFrance szinte minden képzési ágban és minden tudományterületen jelentős anyagi és adminisztrációs segítéséget nyújt a Franciaországban is kutatni kívánó kiválasztottaknak. Pályázni már a mesterszak alatt is lehet; doktori képzésnél pedig akár francia-magyar kettős doktori fokozatot (co-tutelle) is lehet szerezni. Tanszékünk ezen a területen kifejezetten sikeres, az elmúlt időszakban tucatnyi nyertesünk volt, többen közülük magyar vagy francia egyetemek oktatói lettek.

A CampusFrance külön magyarországi irodával is rendelkezik, továbbá a korábbi ösztöndíjasok egyesülete is segítséget nyújt a tájékozódásnál és a pályázati eljárásban.

Bővebb információk kérhetők Szász Gézától, illetve elérhetők az alábbi linkeken:

Wallonie-Bruxelles régió (Belgium)

A belgiumi frankofón közösség szintén számos kulturális, oktatási és tudományos együttműködési területen segíti a Szegedi Tudományegyetem polgárait. Az egyetemi számítógépekről ingyenesen elérhetők a CAIRN adatbázis francia nyelvű folyóiratai, a Frankofón Egyetemi Központban (http://www2.u-szeged.hu/cuf/) pedig a belgiumi francia nyelvű irodalmat tartalmazó könyvtár került kialakításra tanszékünk kezdeményezésére.

A Wallonie-Bruxelles régió felsőoktatási és kutatási támogatási rendszerével kapcsolatban felvilágosítás kérhető Laureline Congnard delegátustól (laurel@irsi.u-szeged.hu), illetve segítséget nyújt az alábbi link:

Campus Mundi

A Tempus Közalapítvány Campus Mundi ösztöndíjra vonatkozó pályázatot hirdet évente felsőoktatási hallgatók számára, államközi egyezmények keretében megvalósuló külföldi részképzésre. A pályázat Tunéziában megvalósítandó tanulmányokra is pályázható.