Felvételi tájékoztató

MIT TANULHATSZ NÁLUNK?

Érdekel a francia nyelv, irodalom és kultúra? Szeretnéd minél alaposabban megismerni ezt a gyönyörű nyelvet és a frankofón országok irodalmát és kultúráját? Szeretnéd, ha az élethivatásod meghatározó közege lenne a francia nyelv és kultúra, a francia nyelven történő professzionális szintű kommunikáció? Válaszd az SZTE romanisztika alapszak francia szakirányát!

A romanisztika alapszak francia szakiránya egy nappali tagozatos 6 féléves alapszakos képzés. Átfogó ismereteket nyújt a francia nyelv történetéről és a mai francia nyelv rendszeréről, a francia irodalom meghatározó korszakairól, a frankofón országok földrajzáról, történelméről és a jelenkori frankofón civilizációról, valamint Franciaország művészetéről.

Mindazoknak javasoljuk a francia szakirány választását, akik a középiskolai vagy egyéb tanulmányaik során a B2 szintű nyelvtudást megszerezték, és francia nyelvi, irodalmi, országismereti tájékozottságukat bővíteni szeretnék, naprakész és a munkaerőpiacon, a kreatív iparban is kamatoztatható francia nyelvi és kommunikációs készségeket kívánnak szerezni, vagy éppen elkötelezettek az európai és az egyetemes civilizáció egyik legjelentősebb nyelve, irodalma és kultúrája iránt, és a diploma megszerzését követően is fogékonyak kívánnak maradni az újabb és újabb kihívásokra.

Néhány közös kurzuson kívül a francia szak valamennyi órájának oktatási nyelve a francia, ezzel hallgatóink minden tárgy esetén egyúttal magas szintű nyelvi képzésben is részesülnek.

Oktatóink magasan kvalifikált, nemzetközileg is elismert kutatók, aminek köszönhetően az SZTE Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszék hallgatói Erasmus+ ösztöndíjjal tanulhatnak – többek között – Párizsban, Bordeaux-ban, Strasbourgban vagy éppen a Loire völgyénél található Angers-ban.

HOGYAN JELENTKEZZ HOZZÁNK?

Jelöld meg első helyen az SZTE BTK Újlatin Nyelvek és Kultúrák alapszak francia szakirányát a jelentkezés során! Tegyél francia nyelvből emelt szintű érettségit!

MIÉRT VÁLASSZ BENNÜNKET?

Már a 3 éves alapképzés elvégzésével piacképes tudásra teszel szert: dolgozhatsz nyelvi és kulturális referensként, elhelyezkedhetsz külföldi és vegyesvállalatoknál, minisztériumokban, önkormányzatoknál, közhivatalokban, a könyvkiadás, tömegkommunikációs eszközök, külügyi és kulturális kapcsolatok, idegenforgalom stb. területén, bárhol, ahol érték a kimagasló nyelvtudás, a jó kommunikáció és az ismeretek kreatív alkalmazása.

Diplomádnak köszönhetően mesterszakon vagy szakirányú továbbképzésen is továbbtanulhatsz; az SZTE többek között az alábbi mesterszakokat és szakirányú továbbképzéseket kínálja Neked:

  • Francia, nyelv, irodalom és kultúra mesterszak
  • Fordító és tolmács mesterszak (francia-angol nyelvpárban)
  • Nemzetközi tanulmányok mesterszak (magyar, francia, illetve angol nyelven is választható)
  • Társadalomtudományi és gazdasági szakfordító és tolmács francia nyelven
  • Társadalomtudományi és gazdasági szakfordító francia nyelven

Magyarországon egyedülálló módon tanszékünk önálló doktori (PhD) programmal rendelkezik! Ha érdekel a tudományos kutatás izgalmas világa, doktori képzéseink valamelyikére is jelentkezhetsz a mesterképzés sikeres elvégzését követően.

A felvételi tájékoztató letöltése PDF-ben.