Felvételi tájékoztató

MIT TANULHATSZ NÁLUNK?

Érdekel a francia nyelv, irodalom és kultúra? Szeretnéd minél alaposabban megismerni ezt a gyönyörű nyelvet és a frankofón országok irodalmát és kultúráját? Szeretnéd, ha az élethivatásod meghatározó közege lenne a francia nyelv és kultúra, a francia nyelven történő professzionális szintű kommunikáció? Válaszd az SZTE Újlatin Nyelvek és Kultúrák alapszak francia szakirányát!

Az Újlatin Nyelvek és Kultúrák alapszak francia szakiránya egy nappali tagozatos 6 féléves alapszakos képzés. Átfogó ismereteket nyújt a francia nyelv történetéről, a mai francia nyelv rendszeréről, a francia irodalom meghatározó korszakairól, a frankofón országok földrajzáról, történelméről és a jelenkori frankofón civilizációról, valamint Franciaország művészetéről.

Mindazoknak javasoljuk a francia szakirány választását, akik a középiskolai vagy egyéb tanulmányaik során a B2 szintű nyelvtudást megszerezték, és francia nyelvi, irodalmi, országismereti tájékozottságukat bővíteni szeretnék, naprakész és a munkaerőpiacon, a kreatív iparban is kamatoztatható francia nyelvi és kommunikációs készségeket kívánnak szerezni, vagy éppen elkötelezettek az európai és az egyetemes civilizáció egyik legjelentősebb nyelve, irodalma és kultúrája iránt.

Néhány közös kurzuson kívül a francia szak valamennyi órájának oktatási nyelve a francia, ezzel hallgatóink minden tárgy esetén egyúttal magas szintű nyelvi képzésben is részesülnek.

Oktatóink magasan kvalifikált, nemzetközileg is elismert kutatók, aminek köszönhetően az SZTE Francia Tanszék hallgatói Erasmus+ ösztöndíjjal tanulhatnak – többek között – Párizsban, Bordeaux-ban, Strasbourgban, Limoges-ban, Le Mans-ban, illetve a Loire völgyénél található Angers-ban.

HOGYAN JELENTKEZZ HOZZÁNK?

Jelöld meg első helyen az SZTE BTK Újlatin Nyelvek és Kultúrák alapszak francia szakirányát a jelentkezés során! Tegyél francia nyelvből emelt szintű érettségit!

MIÉRT VÁLASSZ BENNÜNKET?

Már a 3 éves alapképzés elvégzésével piacképes tudásra teszel szert: dolgozhatsz nyelvi és kulturális referensként, elhelyezkedhetsz külföldi és vegyesvállalatoknál, minisztériumokban, önkormányzatoknál, közhivatalokban, a könyvkiadás, tömegkommunikációs eszközök, külügyi és kulturális kapcsolatok, idegenforgalom stb. területén, bárhol, ahol érték a kimagasló nyelvtudás, a jó kommunikáció és az ismeretek kreatív alkalmazása.

Diplomádnak köszönhetően mesterszakon vagy szakirányú továbbképzésen is továbbtanulhatsz; az SZTE többek között az alábbi mesterszakokat és szakirányú továbbképzéseket kínálja Neked:

  • Francia, nyelv, irodalom és kultúra mesterszak
  • Fordító és tolmács mesterszak (francia-angol nyelvpárban)
  • Nemzetközi tanulmányok mesterszak (magyar, francia, illetve angol nyelven is választható)
  • Társadalomtudományi és gazdasági szakfordító és tolmács francia nyelven
  • Társadalomtudományi és gazdasági szakfordító francia nyelven

Magyarországon egyedülálló módon tanszékünk önálló doktori (PhD) programmal rendelkezik! Ha érdekel a tudományos kutatás izgalmas világa, doktori képzéseink valamelyikére is jelentkezhetsz a mesterképzés sikeres elvégzését követően.

A felvételi tájékoztató letöltése PDF-ben.